KOSOVONajnovijeTop Vijesti

Vijesti koje su obilježile sedmicu za nama: Sever države i izjave o bezbednosti, debata o maramama u školama i predlog KESCO-a o udvostručenju cijena struje

Tema razgovora ove sedmice bila je izjava premijera republike Aljbin Kurtija o bezbednosti na Kosovu, koji je istakao opasnost koju Srbija može da predstavlja za Kosovo, dok, prema njegovim rečima, protesti na severu države nisu bili spontani, već ih je organizovao Beograd uz podršku Rusije.

U sedmici koju ostavljamo za nama, tema nošenja marame u osnovnim školama bila je i tema koja je izazvala široku debatu širom zemlje u svim segmentima društva, dok je jedni doživljavaju kao ljudsko pravo drugi kao politiku i tako redom.

U međuvremenu, privatna turska kompanija KESCO je u petak predložila da se udvostruči cijena struje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pre nekoliko dana istakao opasnost koja se nadvila nad Kosovom od strane susjedne Srbije, jer protesti na severu zemlje po pitanju reciprociteta(zamjena ilegalnih registarskih oznaka Srbije za regione na Kosovu i izdavanje potvrda svima koji koriste dokumenta koje izdaje Srbija bez oduzimanja istih) nisu bili spontani, već ih je organizovani od strane Srbije uz instrukcije i podršku Moskve. Imajući u vidu činjenicu da se tokom svog boravka na vlasti u Srbiji Vučić sastajao u proseku dva puta godišnje sa Vladimir V. Putinom što je veoma jasna indikacija gore navedenog.

Na to je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio o bezbednosti Srba, takođe vredi pomenuti da Srbija od marta mjeseca funkcioniše sa tehničkom Vladom iako vladajući SNS ima većinu i očekuje se da tek negde prve nedelje septembra bude poveren mandat najverovatnije super ambasadoru Srbije u čak deset zemalja.

Sa druge strane naš premijer Kurti je na konferenciji za medije pred prisutnim novinarima izjavio između ostalog da je on premijer nade i napretka, dok je Vučić straha i pretnji.

„… Na osnovu pobede iz februara prošle godine, ali i naše dobre vladavine, ja sam premijer nade i napretka, dok u Srbiji imate predsednika straha i pretnji. Kada govore o nasilju i ubistvima, govore o sebi, govore o svojoj mašti, razmišljanjima i planovima, ne govore o našoj Republici. Institucije naše države govore u ime naše Republike”, rekao j.

Prema njegovim riječima, dan 1. avgusta trebao je biti potpuno miran, ali su 31. jula barikade podigli ljudi koji su podsticali, planirali i finansirali ilegalni objekti(misli se na paralelne institucije Srbije na Kosovu).

„Dakle, kada govore, govore u svoje ime, a ne za nas… Mi smo za mir, sigurnost i dugoročnu stabilnost i treba da zaštitimo suverenitet i integritet naše zemlje, ali i demokratiju, ustavnost, vladavinu prava i napredak”, rekao je on.

“Postoje autokrate koje zabrinjava primer Kosova, gde kvalitetna demokratija i ekonomski razvoj idu zajedno”, rekao je dalje Kurti.

Debata o maramama u školama

Premijer Kurti: Nisam protiv nošenja marama i drugih vjerskih obilježja od 16-te godine u školama i javnom životu

U sedmici koju ostavljamo za nama, vodeća tema koja je izazivala razne polemike, tv debate i ugrijala medijski prostor jeste bila tema nošenja marame u osnovnim školama. S tim u vezi stigla je i reakcija premijera Aljbina Kurtija i Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije i inovacija.

Premijer Kurti je, govoreći o pokretanju građanske kampanje u zemlji za promenu Administrativnog uputstva od pre 12 godina za zabranu marama u školama, rekao da prati ovo pitanje i da će Nacrt zakona o verskim slobodama biti upućen Skupštini Kosova na razmatranje.

„Što se tiče tog Administrativnog uputstva, Ministarstvo prosvete pomno prati zabrinutost nekih građana koji su pokrenuli kampanju za izmenu administrativnog nacrta zakona. Imaćemo i Nacrt zakona o verskim slobodama, za verske zajednice na Kosovu, koji ćemo doneti u Skupštinu Kosova”, rekao je Kurti.

Premijer je predstavio svoj stav po pitanju nošenja marame u osnovnim školama.

On je rekao da ne bi trebalo da postoji zabrana nošenja marama i drugih vjerskih elemenata u javnom životu građana za građane od 16-te godine.

“Ali ja sam svoj stav iznio prije mnogo godina. U javnom životu građana ne bi trebalo da postoji zabrana nošenja marama i drugih vjerskih elemenata, oni bi trebali biti dozvoljeni. Starost od 16 godina bi trebao biti prag, sobizirom da se mnoge stvari dešavaju u tom periodu. Kao što je dobijanje prve lične karte, i sistem vam omogućava da se vjenčate uz proceduru. S obzirom na to da je prosječna starost stanovništva 30 godina, a 2/3 mlađe od 35 godina, vjerujemo da će i u bliskoj budućnosti glasačka dob građana biti 16 godina, kao što je to u nekim zemljama u svijetu. “, rekao je Kurti, dodajući da 16 godina vidi kao prag za mnoge stvari.

MPNTI: Nastojaćemo da svako dete bude u školskim klupama

Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija (MPNTI) obećalo je u četvrtak da će ispuniti sve zakonske obaveze i osigurati da svako dete na Kosovu nastaviti da pohađa nastavu.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, MPNTI je naveo da je pravo na obrazovanje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom Republike Kosovo i Zakonom o preduniverzitetskom obrazovanju.

„Pored ulaganja za unapređenje obrazovne infrastrukture, MPNTI pažljivo se bavi pravnim aspektima i regulisanjem važnih pitanja na najbolji mogući način“, navodi se u saopštenju.

Ova reakcija MPNTI dolazi nakon inicijative koja je pokrenuta na društvenim mrežama da se promeni član Administrativnog uputstva koji zabranjuje nošenje marama u školama.

“Promijenite administrativno uputstvo za maramu” je kampanja kojom Durim Beriša i Ljiridon Kurti nastoje promijeniti ovo uputstvo odnosno njegov član.

Oni su u ponedeljak poslali pismo ministru MPNTI, Arberije Nagavci, i od nje traže da promeni član 3, jer je, po njima, u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Ovaj član u administrativnom uputstvu usvojenom 2014. godine i dalje je na snazi, koji zabranjuje nošenje verskih uniformi u obrazovnim ustanovama. Izmjenu ovog člana više puta je tražila Islamska zajednica Kosova.

U pisanom odgovoru medijima MPNTI je pre nekoliko dana saopštio da pažljivo postupaju sa zahtevom za izmenu predmetnog člana.

“Mi kao ministarstvo pažljivo rješavamo ovo pitanje i čim budemo imali novu odluku, obavijestit ćemo vas. Ministarstvo prosvjete, nauke, tehnologije i inovacija ima obavezu da se pobrine da svako dijete pohađa nastavu u školama”, navedeno je u njihovom odgovoru.

KESCO traži udvostručenje cijene struje

Nakon izazova sa subvencijama koju je Vlada obećala u februaru ove godine, Kosovska kompanija u turskom vlasništvu za snabdevanje električnom energijom – KESCO zatražila je povećanje cene električne energije. KESCO je dostavio kancelariji energetskog regulatora prijedlog novih tarifa električne energije odnosno udvostručenje cijene energije.

KESCO-ov prijedlog je da za kućne potrošače, za blok od 0 do 800 kilovatsati, visoka tarifa bude 12,68 centi po kilovatsatu, a niska tarifa 5,43 centa po kilovatsatu.

Što se tiče porodičnih potrošača koji mjesečno troše preko 800 kilovata, visoka tarifa bi trebala biti 23,53 centi po kilovatsatu, a niska 11,09 centi po kilovatsatu.

Prema prijedlogu KESCO-a, skuplja ili viša tarifa se primjenjuje od 07:00 do 22:00 sata, za period od 1. oktobra do 31. marta. Dok se od 1. aprila do 30. septembra, viša stopa primjenjuje od 08:00 do 23:00 sata.

Dok je prema energetskim tarifama koje su stupile na snagu 9. februara, kancelarija regulatora energetike odlučio da jeftinija ili niža tarifa za potrošače koji potroše manje od 800 kilovatsati iznosi 2,89 centi (bez PDV-a) u nižoj ili noćnoj tarifi, dok je 6,75 centi (bez PDV-a) skuplja ili viša ili preko dana.

Za kilovatsate potrošene iznad bloka od 800 kilovatsati potrošači će po višoj/skupljoj ili dnevnoj tarifi plaćati 12,5 evro centi, dok će po nižoj ili noćnoj tarifi plaćati 5,9 evro centi.

Za ostale kategorije, nove tarife koje je predložio KESCO mogu se naći u tabeli ispod:

Kancelarija energetskog regulatora saopštila je da je 19. jula snabdevač električnom energijom – KESCO, podneo zvaničan zahtev za vanredno preispitivanje tarifa.

Ovaj zahtev je nastao kao rezultat izostanka obećane subvencije od strane Vlade Kosova kao i trenda rasta cena na veleprodajnim tržištima električne energije.

„Nakon što prihvati detaljnu razumnost, KER će razmotriti zahtev SJU da vidi da li je prag materijalnosti od 5% prihoda SJU premašen i da li su ispunjeni uslovi Pravila o prihodima SJU kako bi otvorio „Vanrednu reviziju maloprodajnih tarifa za regulisane potrošače Električna energija”, navodi se u obavještenju kancelarije energetskog regulatora.

Što se tiče subvencija, ministrica privrede Artane Rizvanoli je rekla da se traži tehničko rješenje.

„Vlada Kosova ostaje posvećena pružanju podrške građanima uz pristupačno povećanje, do sada smo radili u pauzama na pronalaženju operativnih tehničkih rešenja za realizaciju subvencije. To je nešto na čemu stalno radimo i vjerujemo da će se to dogoditi vrlo brzo” – navela je ona.

U zahtjevu za vanredno preispitivanje, KESCO je naveo da su stalno komunicirali sa Ministarstvom privrede, ali od februara nisu dobili nikakvu nadoknadu niti odgovor kada se očekuju isplate.

„Snabdjevač(KESCO) je 5. avgusta 2022. godine primio i službeni dopis kancelarije regulatora za energetiku u vezi potvrde obračuna subvencije i istog dana poslao službeni račun za plaćanja za mjesec februar-april 2022. godine u skladu sa odlukama Vlade iu skladu sa odobrenjem PAK-a u vezi pripreme relevantne fakture. Međutim, SJU do danas nije primila nikakvu nadoknadu, a istovremeno nije dobio nikakvu informaciju o tome kada se navedene isplate mogu očekivati“, navodi se u KESCO-ovoj prijavi dostavljenoj KER-u.

Prema KESCO-u, situacija stvorena tokom ovog perioda primorala ga je da radi ispod troškova.

“Vrijednost subvencije obračunate za potrošače prema cijenama koje je dostavio KER, za period od 9. februara do 30. juna 2022. godine, premašila je vrijednost od 32,8 miliona eura. Nedostatak nadoknade ove obračunate vrednosti subvencije prelazi granicu materijalnosti od 5% kako je predviđeno članom 11. Pravila o prihodima SJU, što omogućava otvaranje vanredne revizije“, nastavlja se u objašnjenju KESCO-a.

Pokazati više
escort mersin - izmir escort