NajnovijeRegionTop Vijesti

Uživo: Dan žalosti i sjećanja na sve nevine žrtve, (Aktivnosti povećene komemoraciji genocida u Srebrenici…)

U nastavku možete vidjeti aktivnosti posvjećene komemoraciji žrtava genocida u Srebrenici u regionu.


Bosna i Hercegovina

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari otvorena je međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, kojom se želi ukazati na važnu ulogu srebreničkih žena u suočavanju s brojnim posljedicama genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Otvorena konferencija “Heroine Srebrenice” posvećena hrabrosti i dostojanstvu srebreničkih majki.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, koje je organizator konferencije u partnerstvu s Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, istakla je koliko su preživjele žene žrtve genocida u Srebrenici istrajne u borbi za istinu i pravdu.

“Danas nam je cilj da ovu konferenciju održimo ovdje na mjestu zločina, na mjestu genocida, da omogućimo i pošaljemo poruku svim ženama svijeta da ne možemo šutjeti, da ne smijemo stajati, da moramo dizati svoj glas gdje se god nepravda dešava prema ženama, djeci, a i prema muškarcima. Na ovaj način želimo da pokažemo da su žene jake, da su žene iznijele najveći teret u svom životu, a posebno u ratu. Mi majke Srebrenice iznijele smo najveći teret u ratu, poslije rata i evo 27 godina borimo se za istinu i čekamo pravdu”, poručila je Subašić.

Govoreći o ulozi majki koje su podigle djecu, unučad nakon genocida i svemu što su proživjele od 1995. godine do danas, Subašić navodi: “Mi smo najbolje žene svijeta i od nas treba da uče svi kako treba odgajati svoju djecu”. 

Mi žene svoju djecu, kako je podvukla, rađamo iz ljubavi iz ljubavi ih moramo i odgajati.

Specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu je, obraćajući učesnicima konferencije “Heroine Srebrenice”, naglasila važnost majki Srebrenice u odgajanju novih generacija koje ne mrze i ne žele osvetu i odmazdu nakon počinjenog genocida 1995. godine.

Napominje da je, nakon što je prvi put došla u Potočare da sa preživjelim žrtvama razgovara, odlučila doći ponovo te da od tada nosi Cvijet Srebrenice i ukazuje na užasna dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

“Činjenice su nepobitne, u Srebrenici se desio genocid”, istakla je, dodavši kako i dalje postoje oni koji to negiraju. Naglasila je da je važno da generacije koje dolaze ne budu odgajane da mrze.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je presude da je genocid počinjen ovdje u Srebrenici. Znamo da sva društva mogu imati indikatore rizika. Majke Srebrenice su mi rekle da su se one usmjerile na odgoj i podizanje djece koja neće biti fokusirana na odmazdu i osvetu i na taj način žele da prekinu taj krug”, poručila je Nderitu.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice Hamdija Fejzić istakao je da “sudbinu koje su doživjele bosanske majke, supruge i sestre iz Srebrenice i Podrinja sigurno nisu željele niti bi bilo kome poželjele”.

“Hiljade njih je u genocidu počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici ostalo bez svojih muževa, očeva, braće i djedova. Mnoge su ostale same, bez ikog svog, sve im je ubijeno. Ipak u vremenu genocida, ostale su stamene i istrajne u borbi za istinu i pravdu za žrtve, za svoje najmilije”, kazao je Fejzić.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić govorio je, između ostalog, kako su srebreničke majke heroine koje su bile i jesu prve u borbi za istinu, pravdu i dostojanstvo.

“Ovi zidovi su upili plač naših beba, strahove naših majki i kad bi oni mogli da pričaju pretpostavljam da ne bi bilo potrebe da se priča na ovom mjestu”, podvlači Suljagić.

Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić je istakla, između ostalog, da su majke Srebrenice u svojoj dugogodišnjoj borbi doprinijele neizmjerno procesu dokazivanja i zločina genocida i ostalih ratnih zločina.

“To su činile svojim hrabrim svjedočenjem, ali isto tako dostavljanjem vrlo često dokaza i svega što je bilo potrebno da bi se moglo dokazati da su ustvari njihovi muževi očevi, braća i sinovi postojali”, kazala je Šarić.
Predsjedavajući kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Alija Tabaković pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reaguje povodom najave da će se 11. jula u 19 sati prikazati film u koje se veliča “oslobađanje Srebrenice” i pojavljuje Ratko Mladić.

“Ukoliko se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bude ponašalo kao do sada nakon usvajanja Zakona o dopunama krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, da oni koji negiraju genocid i dalje nastave negirati, onda se ništa neće desiti”, rekao je Tabaković.

Tabaković je poručio da ukoliko ima pravde i Tužilaštvo bude htjelo raditi svoj posao, oni koji dolaze u Srebrenicu da veličaju ratne zločine i zločince trebaju biti adekvatno sankcionisani, uhapšeni treba biti zabranjen takav skup u Srebrenici.

“Ukoliko se to ne desi, onda tužioci u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su saučesnici i podržavaju one koji negiraju genocid”, kazao je Tabaković.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović je rekao da nema informacije da će se desiti prikazivanje filma i da u Srebrenici nema nikakvih nacionalnih problema i da imaju dobru suradnju.U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, postavljena umjetnička instalacija “Majčina marama” u organizaciji Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” i Centra za postkonfliktna istraživanja.

Instalacija je simboličan prikaz marama i šalova koje žene koriste u svakodnevnom životu te koje koriste majke srebreničkih žrtava tokom molitve za svoje najmilije.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kaže da ovom izložbom žele pokazati snagu majke i njihovu borbu za istinu i pravdu od 1995. godine.

Ističe da su za ovu izložbu dobile marake od brojnih žena iz BiH i cijelog svijeta, političarki, historičarki, glumica, umjetnica, a potom su te marake simbolično uvezale u čast historijske snage i uloge žena tokom i nakon rata i genocida u BiH.

“‘Majkina marama’ je simbol žene, neke je nose oko vrata, a neke se pokriju njome. A marama je posebno simbol Bošnjakinja koje su iznijele teret na svojim leđima i u ratu i poslije rata”, kazala je Subašić.

Pored ove umjetničke instalacije, u Potočarima je otvorena i međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice” kojoj prisustvuje veliki broj žena iz cijelog svijeta i koje su na skupu poslale snaže poruke podrške majkama Srebrenice i njihovoj borbi za istinu i pravdu.
U Memorijalnom centru Potočari vrše se posljednje pripreme za sutrašnju kolektivnu dženazu kada će biti ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Sutra se obilježavanja 27. godišnjica genocida u Srebrenici, a porodice žrtava posjećuju mezare ranije ukopanih članova u Memorijalnom centru Potočari.

Ove godine vječni smiraj pronaći će 50 žrtava genocida, a najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati sedam dana, a svakog dana otvorit će se 13 mezarja, dok će se posljednji, sedmi dan otvoriti njih sedam. Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.


Komemoaritvnoj sjednici Općinskog vijeća Srebrenice povodom sjećanja na sve žrtve Srebrenice, nisu prisustvovali bošnjački odbornici izuzev predsjednika skupštine Salke Tursunovića.

Kao razlog nedolaska na Srebrenicu navodi se to što je poziv za dolazak potpisao potpredsjednik Općinskog vijeća koji dolazi iz srpskog naroda i koji negira genocid u Srebrenici.

Alija Tabaković, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS, kazao je kako se već nekoliko godina komemorativne sjednice bojkotuju iz više razloga.

“Prvi je razlog što oni koji pozivaju na sjednice negiraju zločin genocida i to je osnovno ljudsko i civilizacijsko pitanje da treba te zločine priznati i tek kada se priznaju onda ih treba na dostojanstven način obilježiti i sjetiti se, odati poštu tim žrtvama,” rekao je Tabaković.

Tabakovič pojašnjava kako je to na ovakav način izigravanje sa žrtvama. Da se u istom momentu odaje počast, a onda za minutu ili prije te minute šutnje se negiraju zločini.

“Sve dok ne budu priznali zločin genocida kao što mi priznamo sve nevine žrtve i sve zločine koje je neko činio u naše ime i osuđujemo takve zločine. Nema potrebe i svrhe održavati ovakve sjednice. Bošnjacima u Srebrenici je prije svega potreban život pa onda suživot,” poručio je Tabaković.

Tabaković je kazao da vjeruje da će doći vrijeme i da će doći ljudi koji će prihvatit istinu te da je Zakon o zabrani negiranja genocida poručio rezultate i da nema javnog negiranja genocida. Upozorava da je na terenu i dalje prisutno negiranje.

O tome što na sjednici prisustvuje Salko Tursunović, Tabaković je rekao da je Tursunović izabran kao vazal od strane srpskih odbornika.

“Srpski odbornici su Salku odabrali sebi za vazala, da imaju tamo prividnu predstavu za Bošnjake. Vjerovatno je on njima prilikom izbora za predsjednika Skupštine općine obećao da će biti pod navodnicima njihov čovjek i on se tako nažalost ponaša i zato jeste prisustvovao na sjednici,” kazao je Tabaković.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je rekao da nije upoznat da bošnjački odbornici neće prisustvovati ali da će se vidjeti zašto se bojkotuje nešto što je donešeno konsenzusom i da to neko mora da objasni.

“Ukoliko se to desi neka ide na čast onim ljudima koji pokazuju da ne poštuju ni svoje žrtve, a na isti način ne poštuju ni tuđe. Ova skupština ne imenuje nikog, ova skupština je u pomen svih stradalih na području općine Srebrenica i mislim da na bilo koji način bez obzira bio neko ljut na načelnika ili predsjednika skupštine ne smije to poistovjetiti sa ovim događajem,” rekao je Grujičić.

Na navedeni razlog da bošnjački odbornici nisu došli na sjednicu jer je poziv potpisao potpredsjednik Skupštine koji negira genocid, Grujičić se nasmijao i rekao da je to smiješan razlog.

“Predsjednik odnosno potpredsjednik su tijelo koje vodi rad Skupštine, ukoliko jedan nije u prilici da vodi skupštinu onda ga zamijeni drugi. Ja imam zamjenika Bošnjaka i misim da ne smije biti razlog ko je uputio poziv,” poručio je Grujičić.

Na pitanje da li negira genocid Grujičić je rekao da se u Srebrenici dešavaju neka rješenja koja se nameću od strane međunarodne zajednice.

Salko Tursunović, predsjedavajući skupštine Srebrenice, rekao je da ne opravdava nedolazak odbornika iz reda Bošnjaka na sjednicu.

“Da trebamo se sastajati i pričati, da se nikome nikad više ne ponovi ovo što se desilo ovdje u Srebrenici i Bosni i Hercegovini,” rekao je Tursunović o poruci koja se šalje sa komemorativne sjednice.

Tursunović je kazao kako je bio odsutan kada su se uručivale pozivnice za današnju sjednicu i da je potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda ovlašten da potpiše pozivnice.Srbija


Crna Gora


Kosovo


Sjeverna Makedonija


Hrvatska


Evropska UnijaAustrijaSAD


Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije

Pokazati više
escort mersin - izmir escort