KOSOVONajnovije

Agencija za zaštitu privatnosti poziva da se liste pripadnika ORV-OVK ne objavljuju

Agencija za informacije i privatnost pozvala je da se ne objavljuju spiskovi sa ličnim podacima članova organizacije ratnih veterana oslobodilačke vojske Kosova. AIP je u saopćenju ocijenila da je kršenje zakona ako se spiskovi sa ličnim podacima “koji identifikuju nosioca podataka u ovoj fazi, bez konačne odluke pravosudnih organa” objave.

AIP u saopštenju kaže da “relevantne institucije, koje su obrađivale ove podatke, moraju preduzeti neophodne zakonske mjere kako bi se izbjeglo kršenje ličnih podataka pojedinaca”.

„Takođe, ORV-OVK ima pravo da obrađuje lične podatke svojih članova u jasne i legitimne svrhe, poštujući principe obrade podataka, preduzimajući sve odgovarajuće organizacione mere za njihovo očuvanje i bezbednost, kao i ne dozvoljavajući neovlašćeni pristup. drugih lica”, navodi se u saopštenju.

Puno saopštenje:

Agencija za informisanje i privatnost pozvala je sve institucije, štampane i elektronske medije i građane da ne objavljuju spiskove sa ličnim podacima veterana Oslobodilačke vojske Kosova, do konačne odluke pravosudnih organa.

Agencija, Agencija za informacije i privatnost, kao jedini organ ovlašćen Zakonom br. 06/L-082 o zaštiti ličnih podataka za nadzor zakonitosti obrade ličnih podataka, smatra da je objavljivanje spiskova koji sadrže podaci o ličnim podacima koji identifikuju nosioca podataka u ovoj fazi, bez pravosnažne odluke pravosudnih organa, predstavljaju kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U ovom slučaju, dotične institucije koje su obrađivale ove podatke moraju preduzeti potrebne zakonske mjere kako bi izbjegle povredu ličnih podataka pojedinaca. Obrada mora biti obavljena poštujući principe i mjere utvrđene relevantnim zakonodavstvom koje reguliše pitanje boraca i relevantnim zakonodavstvom za zaštitu ličnih podataka.

Pored toga, Organizacija ratnih vetrana OVK ima pravo da obrađuje lične podatke svojih članova u jasne i legitimne svrhe, poštujući principe obrade podataka, preduzimajući sve odgovarajuće organizacione mere za očuvanje i njihovu bezbednost, kao i ne dozvoljavajući neovlašćeni pristup. od strane drugih osoba.

Zakonom ustanovljene nadležne institucije koje se bave boračkom problematikom, do donošenja konačne odluke, ove podatke moraju obrađivati ​​samo u određene svrhe, osiguravajući potrebne mjere njihove zaštite i pridržavajući se legitimnih principa zaštite podataka o ličnosti. pravosudnih organa.

Agencija za informacije i privatnost će nastaviti da obezbjeđuje nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Za svako kršenje odredaba ovog zakona, Agencija će preduzeti predviđene sankcione mere, odnosno kazniće prekršioce ovog zakona.

Pokazati više
escort mersin - izmir escort