NajnovijeSvijet

Kandiću prijeti doživotna kazna nakon osude u SAD zbog pomaganja ISIS-u

Izvor: BalkanInsight , NYPost

Mirsad Kandić, rođen na Kosovu, suočava se sa doživotnim zatvorom zbog borbe za, regrutovanja i materijalne podrške ISIS-u u Siriji – nakon što je u utorak osuđen u SAD.

Njujorčanin rođen na Kosovu Mirsad Kandić (40) suočava se sa doživotnom robijom jer je postao borac ISIS-a, regrutovao druge borce ISIS-a i pružio oružje, opremu i obavještajne podatke na bojnom polju ISIS-u, objavilo je u srijedu Ministarstvo pravde SAD-a.

“Kandiću prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora po dvije tačke optužnice koje su rezultirale smrću, te po 20 godina zatvora po svakoj od četiri druge tačke”, navodi se u saopštenju.

Federalna porota u Bruklinu je u utorak vratila osuđujuću presudu po jednoj tački za udruživanje radi pružanja materijalne podrške ISIS-u i pet suštinskih tačaka za pružanje materijalne podrške ISIS-u u vidu osoblja, uključujući njega samog, australskog državljanina Džejk Bilardija (Jakea Bilardija) i druge, kao kao i usluge, oružje, imovinu, opremu, lažna dokumentacija i identifikacija, sve u periodu od januara 2013. do juna 2017. godine, kada je okrivljeni uhapšen u Sarajevu, BiH.

“Kandić je pomogao da se izgradi tajni lanac snabdijevanja voljnih boraca za ISIS, regrutujući ih preko društvenih medija i osiguravajući njihov ilegalni tranzit u Siriju kako bi mogli voditi rat. On je igrao vitalnu ulogu u komunikacijskoj mreži terorističke grupe, omogućavajući ISIS-u da zadrži svoje zadavljenje na teritoriju unutar Sirije, i propagirajući borce ISIS-a širom svijeta da planiraju napade. Iako je prijetnja koju predstavlja ISIS evoluirala, moramo nastaviti našu potjeru i kažnjavanje onih koji podržavaju terorističku organizaciju”, rekao je Michael Driscoll, pomoćnik glavnog direktora FBI-a.

Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, a kasnije se preselio u Bronx i Bruklin u SAD.

Napustio je SAD 2013. i otputovao u Tursku da se pridruži Islamskoj državi, ISIS-u. Odatle je regrutovao pojedince iz SAD-a, Britanije, Australije i drugdje da putuju na teritoriju pod kontrolom ISIS-a u Siriji i Iraku i ratuju.

Kandića su prije izručenja 2017. godine uhapsile bosanske vlasti u sarajevskoj četvrti Grbavica, gdje se skrivao pod imenom Radončić i navodno je posjedovao lažnu ličnu kartu izdatu u Crnoj Gori.

Tužilac Sjedinjenih Američkih Država za okrug Njujork Brion Pis rekao je kako je Kandić bio visokorangirani pripadnikh ISIL-a koji je regrutovao brojne osobe za ovu organizaciju.

Takođe, navodi se kako je u suđenju učestvovalo 36 svjedoka te da su sudu predstavljeni dokazi sa šest kontinenata o Kandićevom učešću u ISIL-ovim operacijama.

„Kandić je pokušao napustiti SAD još 2012. godine kako bi se borio. Isto je pokušao u januaru 2013. godine direktnim letom iz Toronta prema Istanbulu, ali mu nije dozvoljen ulazak u avion. Optuženi je potom u novembru 2013. godine autobusom putovao od Njujorka do Montreja u Meksiku, letio kroz Panamu, Brazil, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku da bi stigao u Siriju krajem 2013. godine. Tamo se pridružio uporištu ISIL-a u predgrađima Alepa“, navodi se u optužnici.

Takođe, navodi se kako je Kandić davao i obavještajne podatke i karte na bojnom polju ISIL-ovim komandantima i borcima na terenu.

„Kandić je odgovoran i za kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice kako bi se prebacilo 800 do 1.000 boraca ISIL-a. Upravljao je i tokovima novca za borce u Siriji, uključujući i dvojicu boraca koji su optuženom dali svoje bankovne kartice koje su kasnije pokazale transakcije više od 40.000 dolara“, ističu iz suda.

Osim toga, Kandić je upravljao i online grupama na Telegramu putem kojih se vršila kupoprodaja oružja.

„Bio je administrator grupe koja se zvala ‘Tržnica Halifata’. Članovi su često objavljivali fotografije oružja i vojnu opremu na prodaju, uključujući minobacače, samoubilačke pojase, jurišne puške i drugo vatreno oružje. Među članovima grupe bio je i Abu Likuman koji je u to vrijeme bio guvernen ISIL-a za provinciju Rakua“, pojašnjavaju.

Osim američkih službi, u ovom slučaju aktivno su učestvovali i Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde BiH, SIPA, OSA, Služba za poslove sa strancima BiH, Kancelarija državnog tužioca, kao i vlasti u Australiji te kancelarija FBI-a širom svijeta.

Prilikom skrivanja u Sarajevu čak je operiran u klinici svog rođaka Zuvdije Kandića. Za njim su godinama tragale američke sigurnosne agencije. Prema policijskim izvorima, Mirsad Kandić je imao najmanje 11(jedanaest) identiteta, a u Siriju i Irak je prebacio oko 20.000 džihadista koji su se borili pod zastavom Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Među osobama koje je Kandić prebacio u Irak bio je i australski državljanin poznat kao Džihadi Džejk (Jihady Jake) koji se 11. marta 2015. godine u samoubilačkom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi.

Nikon što je uhapšen u junu 2017. godine, Kandić je 31. oktobra 2017. godine izručen vlastima SAD-a, gdje mu se sudilo sve do početka ove sjedmice kada je proglašen krivim, a kazna će mu  biti izrečena u novembru.

“Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIL-a koji je regrutirao bezbroj pristalica ove ideologije, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije kako bi postali borci ISIS-a. Optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući osiguravanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubitkom života”, naveo je američki tužitelj.

Kandić je, priopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a, pomogao da se izgradi tajni lanac dobrovoljnih boraca za ISIS, regrutirajući ih preko društvenih medija i osiguravajući njihov ilegalni tranzit u Siriju kako bi mogli voditi rat.

“On je igrao vitalnu ulogu u komunikacijskoj mreži terorističke grupe, omogućavajući ISISL-u da zadrži svoj teritorij unutar Sirije i potičući borce ISIL-a širom svijeta, da planiraju napade. Iako je prijetnja koju predstavlja ISIL evoluirala, moramo nastaviti našu potjeru i kažnjavanje onih koji podržavaju terorističku organizaciju”, priopćeno je.

Kandić se ISIL-u pridružio u sirijskom gradu Haritanu. Vodstvo ISIL-a je, potom, uputilo Kandića u Tursku kako bi preuzeo poslove krijumčarenja stranih boraca i oružja u Siriju.

Proglašen je ISIL-ovim emirom za medije. Prema presudi,  Kandić je širio poruke o regrutaciji ISIL-a i jezivu propagandu koristeći više od 120 Twitter profila.

“Naprimjer, Kandić je poslao “dokumentarac” koji je producirao ISIL pod nazivom “Plamen rata”. Ovaj video je slavio osvajanja ISIL-a i sablasna pogubljenja ISIS-ovih zarobljenika, uključujući slučajeve u kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju svoje grobove prije nego što su po prijekom postupku pogubljene pucnjem.

Optuženi je tvitao da je ovaj video “najbolja stvar ikada viđena na ekranu”. Kandić je također bio posvećen regrutiranju stranih boraca za ISIS. Poslao je tisuće radikaliziranih boraca dobrovoljaca ISIL-a iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ISIL-a u Siriji i na Bliskom istoku.

To je uključivalo jednog Njujorčanina koji je postao snajperist i trener snajperista ISIL-a i još jednu osobu koja je postala emir sigurnih kuća ISIS-a u sirijskoj provinciji Idlib”, navedeno je u presudi objavljenoj u srijedu. 

Jedan od stranih boraca koji se spominju u presudi, a kojeg  je regrutirao optuženi Kandić bio je Džejk Bilardi (Jake Bilardi) iz Australije. Bilardi je kontaktirao optuženog u junu 2014. tražeći pomoć za prebacivanje u Siriju radi pridruživanja ISIL-u.

Kandić mu je dao smjernice za dolazak u Istanbul u Turskoj. Kandić je, potom, dogovorio da Bilardi bude pokupljen na aerodromu u Istanbulu i prokrijumčario ga u Siriju. Kandić je održavao kontakt s Bilardijem i kada je postao ISIL-ov bombaš samoubojica.

Bilardi je 11. marta 2015. godine počinio samoubilački napad kamionom zajedno sa svojim kolegama, pripadnicima ISIL-a, u iračkom gradu Ramada, ubivši, tako, sebe i više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca.

Prije napada, Kandić je Bilardiju poželio sreću i rekao: “Neka Allah učini da unutarnji organi implodiraju”.

“Nakon napada, Kandić je hvalio Bilardija, kako na Twitteru, tako i pred suučesnicima. U audio snimkama koji spominju slične samoubilačke napade optuženi je hvalio ubojstvo više od 90 ljudi kao dobro”, navedeno je u priopćenju Ministarstva pravde SAD-a. 

Osim toga, Kandić je, na ratištima davao obavještajne podatke i karte  ISIL-ovim zapovjednicima i borcima na terenu, uključujući i bh. državljanina Bajru Ikanovića koji je, također, poginuo u Siriji.

“Kandić je također sklopio zavjeru s (Bajrom) Ikanovićem i drugim pripadnicima ISIL-a u Siriji da kopaju tunele ispod tursko-sirijske granice kako bi u isto vrijeme prebacili 800-1000 boraca u ISIL.

Kandić je također oblikovao informacijsko okruženje u kojem je ISIL djelovao. Na primjer, optuženi je uputio druge pristaše ISIL-a da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija o uspjehu (ili neuspjehu), kao i da minimiziraju svako izvještavanje o vojnoj akciji ISIL-a.

Kandić je upravljao i novcem za borce ISIL-a u Siriji, uključujući dvojicu borca ​​ISIL-a koji su optuženom dali svoje bankovne kartice, s kojih je bankovni zapis pokazao više od 40.000 dolara u transakcijama.

Kandić je prokrijumčario oružje ISIL-u u Siriji, uključujući nišan za snajperista ISIL-a.

Kandić je upravljao privatnom tržnicom preko Telegrama – nazvanom “Hilafa (Halifat) Market” – za koju je optuženi bio administrator grupe s ovlašću da ograniči pristup grupi.

Članovi su često objavljivali vatreno oružje i vojnu opremu na prodaju, uključujući minobacače, samoubilačke pojaseve, jurišne puške i drugo vatreno oružje.

Među članovima privatnog Telegram tržišta optuženog Kandića bio je Abu Luqman, koji je u to vrijeme bio guverner ISIL-a za provinciju Raqqa, de facto glavni grad ISIL-a u Siriji”, navedeno je na stranici Ministarstva pravde SAD-a.

Pokazati više
escort mersin - izmir escort