NajnovijeRegion

Glasali Vučić, Ponoš… – incident u Novom Pazaru

Biračka mesta otvorena u 7 časova, prvi presek izlaznosti u 10

U Srbiji su u 7 časova otvorena glasačka mesta. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova glasanje je organizovano u najbližim opštinama centralne Srbije – u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Prvi presek izlaznosti biće u 10 sati i posle toga na svaka dva naredna sata. Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, u ponedeljak, 4. aprila, do 20 časova.07:09

Predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji pratiće više od 4.000 posmatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, kao i delegacije Evropskog parlamenta, Kancelarije OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) i Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Domaća organizacija CRTA saopštila je uoči izbornog dana da formira do sada najveću posmatračku misiju, koja će oceniti kvalitet procesa glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima, ali i najavila da neće posmatrati lokalne izbore u preostalih 13 gradova i opština. 

“Izbore će posmatrati više od 3.000 posmatrača, duplo više nego na izborima 2020. godine, obučenih po najvišim međunarodnim standardima”, najavili su iz organizacije CRTA.

Kada je reč o metodologiji, CRTA će izveštavati o republičkim i beogradskim izborima na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (450 biračkih mesta), odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će tokom izbornog dana na terenu imati 942 posmatrača. Zajedno sa agencijom IPSOS Srbija, najavili su da će organizovati paralelno brojanje glasova, uz objavljivanje procene izlaznosti i izbornih rezultata parlametarnih, predsedničkih i beogradskih izbora. Takođe, CeSID će, kako je istaknuto u saopštenju, tokom dana redovno izveštavati i o izbornim nepravilnostima.

Njihov metod zasniva se na stratifikovanom uzorku od 864 biračka mesta, sa kojih će se tokom dana prikupljati podaci o izlaznosti odnosno tokom večeri o izbornim rezultatima.

Kancelarija OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) imaće nešto više od 250 posmatrača u okviru misije koju predvodi Daglas Vejk. 

“Misija će proceniti sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa opredeljenjima OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom”, istaknuto je u saopštenju ODIHR.

Najavljeno je i da će na dan izbora, misija ODIHR udružiti snage s delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštinom Saveta Evrope i Evropskim parlamentom i zajednički posmatrati otvaranje birališta, proces glasanja, brojanje glasova i sumiranje izbornih rezultata.

Delegacija Evropskog parlamenta po prvi put će posmatrati izbore u Srbiji. Predvodi je poslanik EP iz redova socijaldemokrata Tajs Reten, dok su članovi Delegacije izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe “Obnovimo Evropu” Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes, Jakop Dalunde iz redova evropskih Zelenih i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Među posmatračima će biti i Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koju čini 19 članova na čelu sa poljskim političarem Aleksanderom Pociejom.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) akreditovala je šest međunarodnih eksperata za izbore i 10 dugoročnih posmatrača za parlamentarne izbore u Srbiji, a šef Misije Pjer Peitier najavio je da će misija pratiti poštovanje ljudskih i političkih prava, uključujući ravnopravnost polova, kao i ponašanje organa za upravljanje izborima, registraciju birača, kampanje učesnika i žalbe na izborni proces.

Izbore će pratiti i tim Ambasade SAD u Beogradu.

Glasanje Srba sa Kosova u gradovima u centralnoj Srbiji

Srbi sa Kosova od otvaranja birališta u velikom broju pristižu u gradove u centralnoj Srbiji gde su im prebačena glasačka mesta.

Glasao aktuelni predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je nešto pre 8 sati na biračkom mestu 140 u vrtiću “Tesla”.  Vučić, koji je na biralište došao sam, na ovim izborima trazi reizbor na funkciju predsednika Srbije. Izborno mesto na kojem je glasao Vučić, posetili su i posmatrači Misije ODIHR.

Glasao kandidat za predsednika Zdravko Ponoš

Predsednički kandidat koalicije Za pobedu ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš glasao je, nešto posle 9 časova, na biračkom mestu broj 55 u opštini Vračar. 

Ponoš je na glasanje u osnovnu školu “Svetozar Marković” došao sa suprugom Zdenkom.

U Srbiji se danas održavaju predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa ima 6.502.307 građana, koji će na 8.267 biračkih mesta moći da glasaju, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu. Biračka mesta otvorena su sedam časova, a građani će svoje biračko pravo moći da ispune do zatvaranja u 20 sati.

Predsednik RIK: Nije otvoreno samo biračko mesto u Novom Pazaru zbog tuče

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je na prvoj konferenciji RIK-a da su u sedam časova otvorena sva biračka mesta, osim jednog u Novom Pazaru.

“Došlo je do izvesnih problema, tuče od strane biračkog odbora, intervenisala je policija. Imamo samo jedan problem koji će biti rešen i to biračko mesto će biti otvoreno i nastaviće sa radom”, rekao je Dimitrijević.

Počelo glasanje na biračkom mestu u Novom Pazaru na kome je došlo do incidenta

Glasanje na biračkom mestu 77, u Osnovnoj školi “Bratstvo” u Novom Pazaru odvija se bez problema, nakon što je jutros kasnilo otvaranje zbog incidenta, saznaje radio Sto plus.

Glasao i bivši predsednik Srbije Boris Tadić

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nosilac parlamentarne liste “Boris Tadić – Ajmo ljudi” Boris Tadić glasao je na biračkom mestu broj 34 u opštini Stari grad.

Miloš Jovanović na biralištu

Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović glasao je danas u 9 sati na biračkom mestu broj 36 na Vračaru.  Jovanović je glasao na biralištu u Osnovnoj školi Jovan Miodragović.

Svoje pravo iskoristila je i Milica Đurđević Stamenkovski

Kandidatkinja za predsednicu Srbije i nosilac parlamentarne liste Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, glasala je na biračkom mestu 34 OŠ “Janko Veselinović”.

Boško Obradović glasao u Čačku

Boško Obradović, predsedički kandidat koalicije Srpski pokret Dveri – POKS – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, glasao je jutros u 7.15 u biračkom mestu br. 1 u Čačku u pratnji članova porodice.

Glasao zamenik gradonačelnika Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić glasao je na biračkom mestu broj 5, u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Glasali ministri Popović, Stefanović i Selaković

Ministarka pravde Maja Popović glasala je oko devet časova u Beogradu.

Ona je obavila svoje građansko pravo na biračkom mestu 33, u opštini Vracar.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović glasao je na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Borislav Pekić” na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković glasao je danas u 9:20 časova u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na Vračaru na izbornom mestu broj 31. Selaković je na glasanje došao sa suprugom i dvojicom sinova.

U Pirotu otvorena sva biračka mesta

Na području Pirota jutros u 7 časova otvoreno je svih 86 glasačkih mesta i izbori se odvijaju bez problema, rekao je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Jovan Milenković. On je rekao da je u Pirotu upisano 45.925 birača. Dodao je da će GIK prvi presek odziva birača imati u 10 sati.09:25

Glasali ministri Kisić, Mali i Lončar

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Predsedništva SNS, Darija Kisić je svoje biračko pravo iskorisila u 7.30 sati na glasačkom mestu u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije”.

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke, Siniša Mali, glasao je na biračkom mestu broj 2 na beogradskoj opštini Zvezdara. Ministar zdravlja i funkcioner SNS Zlatibor Lončar, glasao je oko 7.30 časova na biračkom mestu broj 11 u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Ministar Krkobabić glasao na Novom Beogradu

Ministar za brigu o selu i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić glasao je jutros na biračkom mestu na Novom Beogradu.08:48

Dobrica Veselinović na glasanju sa suprugom i ćerkom

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Moramo Dobrica Veselinović glasao je jutros na biračkom mestu broj 8, u vrtiću “Zeka” na Novom Beogradu. 

Veselinović je na glasanje došao sa suprugom i ćerkom.08:47

Aleksandar Šešelj glasao u Batajnici

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke stranke Aleksandar Šešelj glasao je jutros u 7 časova na biračkom mestu u Batajnici. On je na biračko mesto došao da glasa prvi, a bio je sam.

U Kragujevcu otvoreno 168 biračkih mesta

Na području Kragujevca u 7 časova je otvoreno 168 biračkih mesta za izbore za predsednika Republike Srbije i Skupštinu Srbije, saopštila je gradska izborna komisija Kragujevca (GIK). Pravo glasa ima 154.355 punoletnih građana Kragujevca, a dodatno biračko mesto je u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u prigradskom naselju Petrovac. Na glasačkom listiću je osam kandidata za predsednika Srbije i 19 listi za parlamentarne izbore. 

 Za glasanje van biračkog mesta prijavljeno je 200 građana, koje će posetiti komisije sa biračkih, kažu u GIK-u. GIK Kragujevac će preseke izlaznosti objaviti za 10, 12, 14, 16, i 18 časova.08:40

Biračka mesta u Nišu otvorena na vreme, glasanje bez problema

Biračka mesta u Nišu otvorena su jutros na vreme i glasanje za sada protiče bez problema.  Na području Niša glasa se na 176 biračkih mesta, dok je 177. biračko mesto otvoreno u Kazneno-popravnom zavodu Niš. 

Pravo glasa u Nišu na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 229.675 građana, što je 2.156 ljudi manje nego na ustavnom referendumu 16. januara. Na prethodnim izborima u Nišu, organizovanim juna 2020, biračko pravo iskoristilo je nešto manje od 45 odsto građana sa pravom glasa.

Brnabić glasala u Školi za dizajn u Beogradu

Premijerka i funkcionerka Srpske napredne stranke, Ana Brnabić, glasala je na biračkom mestu broj 34, u Školi za dizajin na beogradskoj opštini Savski venac. Brnabić je na izbore izašla sama jutros oko osam sati.

Na biračkom mestu i Aleksandar Šapić

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Aleksandar Šapić glasao je u 07:45 časova na biračkom mestu 119 u opštini Novi Beograd. Šapić je glasao u osnovnoj školi “Borislav Pekić” na Bežanijskoj kosi.

Ivica Dačić glasao na Savskom vencu

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je svoju građansku dužnost obavio među prvima na biračkom mestu u Mesnoj zajednici “Dedinje” na Savskom vencu. On je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

Glasala i prva na listi naprednjaka Danica Grujičić

Prva na listi Srpske napredne stranke “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” za parlamentarne izbore Danica Grujičić glasala je na biračkom mestu broj 6 na Vračaru.

Grujičić je glasala u Trećoj beogradskoj gimnaziji u Ulici Desanke Maksimović,

Glasanjem u Londonu juče počeli izbori u inostranstvu

Otvaranjem biračkog mesta u Ambasadi Srbije u Londonu juče je počelo glasanje u dijaspori. Državljani Srbije mogli su da glasaju i u SAD i Kanadi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Glasanje u inostranstvu biće organizovano na 77 biračkih mesta u 34 zemlje.

Pokazati više
escort mersin - izmir escort