2 godine zatvora i 5 hiljada evra kazne Denis Ćemanu, savjetniku bivšeg ministra Veljiu i člana SDU-Dude Balje za pranje preko 115 hiljada evra

Priština – Osnovni sud u Prištini proglasio je Denisa Čemana krivim za za pranje novca za iznos od 115 hiljada evra i istog osudio na kaznu od 2 godine zatvora i novčanani iznos od 5 hiljada evra prenosi Kosova.info.

Presudu je na sjednici osnovnog Suda Priština u utorak objavila sutkinja Naime Krasnići-Jašanica, javlja “BetimiperDrejtesi“.

https://bih.kosova.info/2021/12/22/sudenje-denis-cemanu-savjetniku-bivseg-ministra-veljiu-i-clana-sdu-dude-balje-pod-optuznicom-specijalnog-tuzilastva-za-pranje-preko-100-hiljada-evra/?swcfpc=1&fbclid=IwAR200OEZ0Rjwr7iMGcX36ukms8lfNrBW72qre8QIkF5jy_xf5MTL07S3B_c

Prema riječima sutkinje Krasnići-Jašanica, kazna optuženom Čemanu biće izvršena nakon pravosnažnosti presude.

Dok će optuženi snositi troškove postupka u iznosu od 100 evra, te 50 evra za fond žrtava zločina.

Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe drugostepenom sudu, nakon prijema presude.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo 4. oktobra 2013. godine, Denis Čeman je optužen da je 28. februara 2011. godine, iako je znao da iznos novca od 115 hiljada evra potiče od kriminalnih radnji, u kako bi ih sakrio, deponovao na svoj račun u TEB banci u Prištini. U optužnici se navodi da je, kada je službenik banke zatražio od njega da popuni formular o porijeklu novca, odbio i napustio banku.

Dalje, prema optužnici, službenik banke ga je telefonom pozvao da potpiše depozit, zbog čega je okrivljeni otišao u banku, potpisao uplatnicu, podigao novac i napustio banku.

Ovim je Čeman optužen da je počinio krivično djelo “pranje novca” iz člana 32. stav 2. u vezi sa podstavom 2.6, kažnjivo prema stavu 2.8. Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Napomena: Osobe navedene u ovom članku smatraju se nevinim, sve dok ih sud pravosnažnom presudom ne proglasi krivima.

Comments

Be the first to comment on this article

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Go to TOP